Historie - Voetballen in Pijnacker-Nootdorp, dat doe je hier!

Historie

Historie

30 juli1 2018, DSVP bestond 70 jaar. Door de vastberadenheid van Henk Brink en de hulp van vele vrijwilligers en Sabine Zondag van supermarkt de Plus, is het 70 jarig jubileum gevierd. Hierbij werd een reünie en de 1e editie van het Plus dorpentoernooi georganiseerd.

Bij de reünie was het een gezellig weerzien van (ere)leden en leden die al een tijdje niet meer bij DSVP waren geweest. De verhalen waren weer leuk om te horen. Hoe er aan de boezemweg werd gespeeld, hoe ons clubhuis werd gebouwd en welke veranderingen dit gebouw had ondergaan. Voor meer indrukken: deze link en deze.

De gouwe tijden toen DSVP promoveerde van de 4e klasse naar de 1e klasse kwamen natuurlijk aan de orde.
In zijn toespraak wees voorzitter Peter de Jong nog eens op de verandering die DSVP in de loop der jaren heeft ondergaan. Van dorpsclub tot grote vereniging. 

Van de boezemweg tot nu de Groene Wijdte. Altijd was DSVP in beweging dit kon alleen maar door de grote inzet van vele leden. 
Hij was trots op DSVP en wist dat de aanwezigen net zo trots op DSVP waren.

2013 bestond DSVP 65 jaar. Drie leden van het eerste uur, die zich gedurende hun lidmaatschap zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor hun club, kregen als blijk van waardering een kunstwerk overhandigd. Van links naar rechts: Arie van Buytene, Jan Wenteler en Arie Hoogerdijk.

Dick Advocaat, die bij DSVP is om de nieuwe aanbouw en het verhoogde terras officieel te openen, wordt benoemd tot erelid van DSVP.  Oud-elftalleider Arie van Buytene en zijn vrouw Dini reikten de oorkonde uit aan Dick Advocaat. De succestrainer ging, dertig jaar later, natuurlijk ook op de foto met de spelers die hij getraind heeft.

Eredivisiescheidsrechter Gözübüyük gaf een bijzonder interessante lezing. Hij betrok in zijn verhalen, die via een laptop met beelden werden ondersteund, met grote regelmaat zijn toehoorders. Dat lokte vaak discussie uit, daar was het hem ook om begonnen.  Uit de antwoorden vanuit de goed gevulde kantine bleek dat niet iedereen zich spelregelkenner kan/mag noemen. “Daar komt bij dat wij, als scheidsrechters, in twee seconden tijd een beslissing moeten nemen.” Het bezoek van Serdar Gözübüyük aan DSVP maakte onderdeel uit van de clubactie “respect voor elkaar” en krijgt bij de club nog enkele malen een vervolg.Het eerste elftal, met als trainer Peter Klomp, wordt in 2012 kampioen in de tweede klasse. Vooral de eindspurt van de competitie, met in de kampioenswedstrijd een 6-0 zege op RAS en 1100 toeschouwers langs de lijn, is imponerend.


Begin 2012 wordt de eerste paal geslagen voor de hoognodige uitbreiding van de accommodatie met vijf kleedkamers, een mooie verzorgingsruimte, een bestuurskamer en een ontvangstkamer.In oktober 2010 bezoekt ruud Gullit DSVP en hij verzorgt voor de jeugd een training.In mei 2010 verslaat DSVP in de nacompetitie Spirit door een doelpunt van Michiel van Atten en keert het terug naar de tweede klasse, met opnieuw een oud-speler aan het roer: Marcel de Letter.In 2003 lukt het DSVP 1, onder de leiding van trainer Wim van Zinnen, om na 18 jaar weer kampioen te worden en te promoveren naar de tweede klasse. Na de 1-3 zege bij BSC '68 in Benthuizen was het groot feest in De Mijlpaal.In 1986 wordt de schitterende "Koos de Vries Sporthal" gerealiseerd. Maar wat een strijd is daarvoor gevoerd met de gemeente. Enkel en alleen voor een garantiestelling. Zoals al uit de naam blijkt, is toenmalig penningmeester Koos de Vries (foto) de grote man achter de sporthalbouw. DSVP is een van de eerste voetbalverenigingen met een eigen sporthal, die, zoals zo vaak in de DSVP-geschiedenis, tot stand kwam dankzij heel veel vrijwilligerswerk.

In het seizoen 1989-1990 worden ook in het amateurvoetbal periodetitels ingevoerd. DSVP, onder leiding van trainer Joop Korevaar, wint de eerste periode, wint ook de nacompetitie en verslaat in een beslissingswedstrijd door een doelpunt van Arno Mulder Roda Boys met 1-0. Het speelt weer één seizoen in de hoogste klas van het zaterdagvoetbal. Na een jaar zakte DSVP echter weer terug.

Na de promotie in 1990 was DSVP teruggezakt naar de tweede klas. In 1997 bereikte het, nu met oud-speler Ben Kester aan het technische roer, via de nacompetitie opnieuw de eerste klas. Alleen was dat nu niet meer de hoogste klasse van het zaterdagvoetbal omdat er inmiddels een hoofdklasse was ingesteld. Het verblijf daar duurde maar één seizoen en ook in het daaropvolgende seizoen weet DSVP zich niet te handhaven. In 2003 promoveert  DSVP weer naar de tweede klasse. Na een paar seizoenen degradeert het echter opnieuw.

In december 1984 en in april 1987 speelde DSVP oefenwedstrijden tegen het Nederlands Elftal. De uitslagen zijn in de vergetelheid geraakt, zullen we maar denken, maar de ervaringen waren onvergetelijk.


In de jaren tachtig wordt DSVP 1, dan getraind door Dick Advocaat, drie keer op rij kampioen en blijft het 67 competitiewedstrijden op rij ongeslagen. deze reeks is in 2018 nog steeds een nationaal record. DSVP speelt vier jaar in de hoogste klasse van het amateurvoetbal.


In 1973 startte DSVP met damesvoetbal. Pleun van Vliet en Leo Elsinga waren twee van de voortrekkers. Lange tijd is Ben Bos trainer van de DSVP-vrouwen geweest. Hier gaat hij op de schouders omdat het eerste dameselftal kampioen is geworden. De jaren tachtig waren trouwens ook zeer succesvol voor de DSVP-vrouwen. Ze speelden niet alleen in de hoogste klasse, speelsters worden ook geselecteerd voor vertegenwoordigende elftallen, en Daniëlle de Winter (later Dupon) bereikt zelfs het Nederlands Elftal.

Vandaag de dag is deze tak tot volledige wasdom gekomen en DSVP heeft de grootste vrouwen- en meisjesafdeling van district West 2. Vrouwen 1 speelt nu in de tweede klasse.

In 1970 verhuist DSVP naar De Groene Wijdte, op dat moment het spiksplinternieuwe sportpark van Pijnacker. Theo Lalleman, het oudste lid, legde op 8 mei 1970 de eerste steen van het nieuwe clubgebouw, geholpen door voorzitter Cees van der Dussen. 1970 is in de DSVP-geschiedenis trouwens nog een belangrijk jaar: het eerste elftal promoveerde naar de de KNVB.Na de moeizame start in 1948 verhuisde DSVP dus 22 jaar later naar het nieuwe sportpark De Groene Wijdte. De leden bouwden daar met eigen handen de kantine die de naam "De Mijlpaal" zou krijgen. Piet van Ruitenburg (foto onder) was de "bouwkapitein" van De Mijlpaal.

Hij kreeg daarbij  veel hulp van de leden.

DSVP ging in de jaren vijftig op bezoek bij de Haarby Boldclub in Denemarken. De Denen brachten ook een tegenbezoek. Hier staat DSVP 1 aangetreden voor de thuiswedstrijd (2-2).

De namen: Sjaak Wenteler, Arie Hoogerdijk, Frits van Barrelo, Kees de Graaf, Jan Kommer, Jilles Lamens, Henk Ton, Boudewijn de Graaf, Piet de Graaf, Theo Smit (trainer), Wim van Herk. Reserves: Henk Middeldorp, Bert Sonneveld, Jaap de Vogel en Frans de Vries.

De beginjaren van DSVP speelden zich af op een terrein aan de Boezemweg. Later is daar het bedrijventerrein De Boezem verrezen. Het was op alle fronten behelpen. DSVP's eerste terreinknecht was Sjaak Wenteler sr. Hij bracht de krijtlijnen aan met een borstel. De twee kleedlokalen, voor zover je daar van kon spreken, waren met medewerking van aannemer Kees Lalleman overgenomen van het Delftse BEC. Het water waarmee men zich kon wassen werd met behulp van een zogenaamde Nortonpomp uit de grond omhoog gepompt, wat voor de Haagse tegenstanders een hele bezienswaardigheid geweest moet zijn.
In 1949 startte ook een jeugdelftal bij DSVP, een C-elftal. Staand achteraan: Hans Klomp, Jan Zegwaard (Pzn.), Henk Mostert, leider Cor Rensen, Jan Zegwaard (Czn.)
Gebukt: Jan Wenteler, Ben Schmitt, Arie Lalleman (Babbel). Vooraan: Hein van Son, keeper Kees van der Stel, Jan van der Salm en Arie van Buijtene.1948: het eerste DSVP-elftal

Op de foto van links naar rechts: Achterste rij: 
Cor de Roos, Ben Horsthuis, Kees Stalman (reserve), Dick Kaptein, Piet van Ruitenburg, en Bert Sonneveld.
Gebukt:  Henk Middeldorp, Theo (Kaat) Lalleman, Aad Notenboom. Voor:  Piet Vermeer, Izaäc Mieremet en Piet Bos.

Het idee om in Pijnacker een zaterdagvoetbalclub op te richten was afkomstig van enkele leden van de Christelijke Jonge Mannen Vereniging. Zij kregen daarvoor de hulp van dominee Van Dam. Op 30 juli 1948 was Door Samenwerking Verkregen, Pijnacker een feit.Links in het midden het CJMV-gebouw, waar op 30 juli 1948 de oprichtingsvergadering van DSVP plaatsvond.

In de oprichtingsvergadering werden er direct spijkers met koppen geslagen. Er kwam een bestuur, met Jan Flinterman als voorzitter, Jaap van Lien werd de secretaris en Giel Struik de penningmeester.

Van Lien bedacht ook de naam: Door Samenwerking Verkregen. Later moest er van de KNVB nog de P van Pijnacker achter, omdat er elders in het land al een club met die naam was. Zo is het dus DSVP geworden. In de statuten werd opgenomen dat van de zeven bestuursleden er drie Nederlands Hervormd en twee Gereformeerd moesten zijn. De twee overigen mochten "andersdenkend" zijn. Daar is men echter snel van afgestapt.Jan Flinterman was de eerste voorzitter van DSVP.

Ook veehouder Siem Hofman maakte deel uit van het bestuur. Dat kwam mooi uit, want hij had aan de Boezemweg een weiland tot zijn beschikking. Daar mocht DSVP een voetbalveld aanleggen. Voorwaarde was wel dat op doordeweekse dagen de koeien mochten blijven grazen. Dat betekende  dat op zaterdag de koeienflappen verwijderd moesten worden!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!